Bent u financieel fit?

Niet de hoogte van het inkomen bepaalt of je financiële problemen kan krijgen. De mate waarin je grip hebt op jouw financiën en de vraag of je kan anticiperen op de zogenaamde life-event doen dit wel.

Waarom stellen wij dit zo? Waarom vinden wij het belangrijk dit nog een keer te benadrukken? Omdat wij nog steeds werkgevers spreken die de overtuiging hebben dat hun personeel geen financiële problemen heeft of kan hebben, omdat zij goed betaald worden.

Navigatie
Ter vergelijking verwijs ik naar een navigatie die stelt: “uw reis duurt 10 uur, want dit geeft de navigatie aan”. De navigatie houdt echter geen rekening met files, kapotte motor, kinderen die ziek worden onderweg en het feit dat je als bestuurder wel eens de verkeerde afslag neemt. En zo is het ook met financiën. Op papier kunnen wij alles laten kloppen. Zijn er geen problemen. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. De werkelijkheid is weerbarstig. In werkelijkheid is het aantal betaalbare woningen , met name in het westen van het land, niet toereikend. En in werkelijkheid kan de partner van uw medewerker ziek worden of een baan verliezen. Uit de derde peiling van het Nibud blijkt dat werkenden die als gevolg van de coronacrisis hun inkomen hebben zien dalen, hebben vaak weinig mogelijkheden om dit op te vangen. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 2.000 Nederlanders.

De feiten en cijfers
Er zijn in Nederland 1,2 miljoen huishouden met financiële problemen. Uit het jaarverslag van de NVVK blijkt dat van de aanmelders voor schuldhulpverlening in 2019 bij een lid van de NVVK 42% een baan had. Van alle aanmelders had 26% had een modaal inkomen en 7% een bovenmodaal inkomen . In 2019 was de hoogte van een modaal inkomen € 36.000,–.

Wat zegt dit over de werkgever?
Het zegt niets over u als werkgever als een medewerker van u het financieel moeilijk heeft. Het zegt niet dat u hem of haar te weinig betaalt. Het zou wel jammer zijn als u uw ogen sluit voor de mogelijk financiële zorgen die er zijn onder uw personeel, op basis van het feit dat u uw personeel goed betaalt. Dit is een te eenzijdige kijk op de zaak. Onder de waterlijn kan zich een drama afspelen.

Wat kan je wel doen?
Geld en grip op financiën zijn ‘the key to life’. Een financieel fitte werknemer kan meer aandacht aan zijn werk besteden, heeft meer arbeidsmobiliteit en is duurzamer inzetbaar. Wanneer u geld-, geldzaken en mogelijke geldzorgen binnen u bedrijf bespreekbaar maakt, zorgen vroeg herkent en aanpakt, hebben uw medewerkers meer aandacht voor hun werk. U kunt uw werknemer helpen op een manier die bij uw bedrijf past. Wij helpen u graag.

Auteur: Pauline Mulder van Sammen

Comminz Consultants

Laatste nieuws


Stel uw vraag aan Comminz


Wilt u weten of wij iets voor u kunnen betekenen? Bel ons op 088 – 43 533 33 of maak gebruik van ons contactformulier.

Contact met Comminz, helder over later


Bent u op zoek naar onafhankelijk advies over arbeidsmobiliteit, financieel inzicht of wilt u een afspraak maken? Wij staan u graag te woord.

U kunt ons vrijblijvend bereiken op 088 – 43 533 33 of maak een afspraak via ons afspraakformulier. Wij heten u van harte welkom!

Ik wil graag een afspraak