Comminz | Helder nieuwsbrief uitgave 3e kwartaal 2024




Comminz | Helder nieuwsbrief uitgave 3e kwartaal 2024

Bekijk deze mail in je browser voor optimale weergave

Ontdek onze top 3 verhalen voor jou als werkgever

Introductie:

U en uw bedrijf

Als werkgever wilt u natuurlijk het beste voor uw werknemers. Een prima salaris en uitstekende arbeidsvoorwaarden: daar begint het mee. Maar dat is nog niet alles.

U wilt ook graag dat zij lekker in hun vel zitten en fluitend naar hun werk gaan. Dat uw werknemers in balans zijn en zo optimaal kunnen meebewegen in de wendbare arbeidsmarkt en de uitdagingen van uw organisatie. U heeft wellicht al HR medewerkers die zich daar voor inspannen.  Maar zij hebben vaak al veel op hun bordje en niet overal tijd voor. Daarom zijn wij er.

Met Comminz aan uw kant, verzekert u zich van een scherp oog voor het financieel en mentaal welzijn van uw werknemers. En minstens zo belangrijk: van genoeg tijd om daaraan bij te dragen: ‘geen tijd’ is nooit meer een excuus.

Wij bieden persoonlijke begeleiding vanaf de start van de carrière tot aan het pensioen. Wij helpen uw medewerkers in het verkrijgen van inzicht en het maken van bewuste keuzes. Het resultaat? Zij zijn in staat de regie over hun werk en leven uit te oefenen. En daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij: de werknemer en uw bedrijf.

Het pensioen. Voor de één schrikbeeld, voor de ander een droom. Zit ik straks achter de geraniums? Of kan ik dan eindelijk doen wat ik altijd al wilde?

Een ding is zeker: het pensioen is wat je er zelf van maakt. Dan moet je daar wel tijdig over gaan nadenken!

Met financieel inzicht begeleiden wij uw werknemers in de keuzemogelijkheden richting pensioen. Kan ik eerder stoppen met werken om mijn plannen te verwezenlijken? Of misschien juist wat langer doorwerken? Of kortere dagen wellicht?

Maar behalve een financieel toekomstperspectief, gunt u uw werknemers ook een ‘zachte landing’ zodra de nieuwe fase van pensionering in gaat. Wat zij nodig hebben, is een gesprek met een pensioencoach. Dat is iemand die kan meedenken en helpt om inzichten te krijgen in wat je kunt verwachten, wat je níet wilt en wat je wél wilt. Samen met de coach ontdekt uw werknemer wat hij (nog meer) in huis heeft en maken zij een plan voor het leven (binnen de gezinssituatie) na de pensionering. Voor de nieuwe toekomst (samen).

Daarna weet de werknemer waar hij aan toe is. Wat hij kan verwachten en wat hij nu al kan doen om van zijn pensioen te maken wat er van te maken is. Dat geeft hem of haar veel innerlijke rust. Ook het vooruitzicht om langer door te werken, is dan opeens een stuk minder belastend.

Zo prettig als dat is voor de werknemer, zo belangrijk is dat voor u als werkgever. U krijgt op deze manier een beter beeld van de formatiebezetting in de toekomst. En wat u moet doen om die op peil te houden!

Voor pensioencoaching -werken we samen met professionele partnercoaches Zij hebben praktische workshops ontwikkeld en kunnen  uw werknemers ook individueel begeleiden bij de soepele overgang van het werkzame leven naar vrije tijd.

Meer verhalen uit voorgaande nieuwsbrieven lezen? Bezoek onze website.
Weten wat we voor u kunnen betekenen?
Neem gerust contact met ons op.

Praten over geld:  
wanneer en wanneer niet?

Zijn er in jouw bedrijf medewerkers met geldzorgen?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Op een feestje begint iemand hoog te geven over zijn salaris of een door hem behaalde bonus. De mensen om hem heen ervaren dat als hoogst ongemakkelijk en glippen zo gauw mogelijk weg. Vandaar de beleefdheidsregel: over persoonlijke geldzaken praat je niet.

Toch zijn er ook momenten waarop je je niet aan deze regel moet houden en het juist goed is om over geldzaken te beginnen. Voorwaarde is dan wel dat de sfeer vertrouwelijk is; liefst onder vier ogen. En natuurlijk moet de intentie goed zijn: geen opschepperij of misplaatste nieuwsgierigheid, maar oprechte belangstelling in de ander.

De aanleiding kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, zoals echtscheiding, ziekte of het overlijden van de partner. Naast alle pijn en verdriet zijn er soms ook financiële consequenties: onvoorziene kosten of een terugval in inkomen waarmee niet vooraf rekening is gehouden.

Soms is het alleen een gebrek aan kennis over geldzaken dat jouw medewerker parten speelt. Maar ook dat kan al leiden tot stress, geldzorgen en verzuim. Op den duur kunnen die zowel je medewerker als de organisatie uit balans halen.

Leidinggevenden komen er dikwijls pas laat achter dat er problemen zijn, bijvoorbeeld als zij loonbeslag voor de werknemer ontvangen. Dan is er al veel kostbare tijd verloren gegaan. Schroom daarom niet om op het geëigende moment naar geldzaken te informeren.

Minstens zo belangrijk: straal als leidinggevende uit dat u open staat voor gesprekken over alles dat uw medewerker in de weg zit. Dan durft hij zelf over zijn zorgen te beginnen nog vóór u daar naar vraagt!

Blijft de vraag hoe je zo’n open cultuur creëert. Hoe krijgen leidinggevenden of HR professionals de juiste handvatten om de financiële problemen van medewerkers te signaleren en bespreekbaar te maken?

Met onze partnercoaches hebben we daarvoor een training ontwikkeld.  De deelnemers leren hoe zij lastige gesprekken kunnen aangaan? En wat zij moeten doen als zij signalen oppikken die duiden op geldzorgen en problemen, maar zij niet zeker weten of daar echt sprake van is. Ook komt aan de orde hoe het brein werkt bij stress en hoe beslissingen dan tot stand komen.

Meer verhalen uit voorgaande nieuwsbrieven lezen? Bezoek onze website.
Weten wat we voor u kunnen betekenen?
Neem gerust contact met ons op.

Jongeren en hun pensioen:  
een ongemakkelijke combinatie?

Financieel fitte jongeren op de werkvloer.

Ben je jong, dan is het natuurlijk niet ‘cool’, ´vet´ of ´nice’ om over je pensioen te praten. Dat is toch nog een eeuwigheid ver weg? Maar toch: het zou wel slim zijn om daar dan al over na te denken. Want hoe eerder je dat doet, des de beter ben je in staat het pensioen van je dromen op te bouwen. Het pensioen dat goed genoeg is om die lange ‘bucketllist’ af te werken. Dan gaat het om het wensenlijstje van de betrokkene maar ook van diens partner. Wat is geregeld voor het geval één van de twee er opeens niet meer is?

Bijkomende vraag is wat er allemaal verandert in ons nieuwe pensioenstelsel. Hoe kunnen jongeren daar hun voordeel mee doen?

Organiseer de Geld & Pensioen Pubquiz bij jou op het werk!

Meer weten bel of mail ons gerust.

Om praten over geld en pensioen voor jongeren een stuk leuker en gemakkelijker te maken, hebben we de Geld & Pensioen Quiz gemaakt. Een sessie met muziek, filmpjes en veel interactie via quiz vragen. Teams nemen het tegen elkaar op en krijgen vragen over uiteenlopende onderwerpen.

Een paar ‘anker-vragen’ die serieus van aard zijn krijgen extra uitleg en toelichting. Bijvoorbeeld, wat is life-style inflatie? De overige vragen zijn fun-vragen over geld. Zoals: welke Amerikaanse president staat afgebeeld op het biljet van 100dollar? Met slimme trucjes en vragen worden deelnemers gestimuleerd er zelf mee aan de slag te gaan.

Aan de onderwerpen die in de anker-vragen aan bod komen zijn QR-codes gekoppeld voor meer informatie en handige tools. Op deze wijze hopen we dat jongeren meer grip krijgen op hun eigen financiën, nu en later. En dat zij het onderwerp heel misschien zelfs een beetje ‘cool’, ´vet´ of ´nice’ gaan vinden!

Meer verhalen uit voorgaande nieuwsbrieven lezen? Bezoek onze website.
Weten wat we voor u kunnen betekenen?
Neem gerust contact met ons op.