Onafhankelijk Financieel Inzicht & Pensioenbegeleiding

Vragen? Mail naar info@comminz.nl of bel 088 – 43 533 33

Altijd persoonlijk Flexibele werkwijze Helder uitgelegd
Altijd je eigen adviseur Fysieke afspraak of videocalls Alleen inzicht, geen verkoop

Onafhankelijk Financieel Inzicht & Pensioenbegeleiding

Mailen Bellen Pensioen Aanvraagservice

✓ Altijd persoonlijk
✓ Flexibele werkwijze
✓ Helder uitgelegd
FAQ AOW

FAQ AOW

Moet ik mijn AOW zelf aanvragen?

De Sociale Verzekeringsbank stuurt u ongeveer vijf maanden voordat u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt een brief hoe u AOW kunt aanvragen. Hebt u vier maanden voor uw pensioengerechtigde leeftijd niets ontvangen, neem dan zelf contact op met de Sociale Verzekeringsbank.

Wanneer gaat mijn AOW in?

De ingangsdatum van uw AOW hangt af van uw geboortedatum. In uw pensioenoverzicht krijgt u deze datum of uw AOW leeftijd te zien. U kunt uw AOW leeftijd ook berekenen op de site van de Rijksoverheid.

Blijft mijn AOW-bedrag altijd hetzelfde?

Nee, de hoogte van de AOW-uitkering wordt aangepast aan de loonontwikkeling. De hoogte van de AOW verschilt bovendien als u alleen woont of samen met iemand anders. Let er ook op dat uw AOW lager kan worden als u voor uw pensioengerechtigde leeftijd in het buitenland gaat wonen of werken.

Waarom is het AOW-bedrag lager geworden? Tot juni 2011 betaalde de Sociale Verzekeringsbank maandelijks € 33,09 aanvullend op het AOW-pensioen uit. Dit bedrag was een tegemoetkoming in de koopkracht en was niet afhankelijk van de hoogte van het AOW-pensioen. Per 1 juni 2011 is deze toeslag vervangen door de Koopkrachttegemoetkoming Oudere Belastingplichtigen (KOB). Het bedrag is gelijk gebleven. Deze regeling valt niet langer onder de sociale verzekeringswetgeving, maar onder de belastingwetgeving. Het mag daarom niet langer getoond worden op de website. AOW-ers die in Nederland wonen, krijgen de toeslag automatisch. Wonen zij buiten Nederland dan moet het wereldinkomen tenminste voor 90% in Nederland onder de belasting vallen om voor de KOB in aanmerking te komen. Het wereldinkomen is het totale inkomen uit Nederland en daarbuiten.

Stel uw vraag aan Comminz


Wilt u weten of wij iets voor u kunnen betekenen? Bel ons op 088 – 43 533 33 of maak gebruik van ons contactformulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact met Comminz, helder over later


Bent u op zoek naar onafhankelijk advies over arbeidsmobiliteit, financieel inzicht of wilt u een afspraak maken? Wij staan u graag te woord.

U kunt ons vrijblijvend bereiken op 088 – 43 533 33 of maak een afspraak via ons afspraakformulier. Wij heten u van harte welkom!

Ik wil graag een afspraak

Ga naar de bovenkant