Comminz | Helder nieuwsbrief uitgave 4e kwartaal 2024




Comminz | Helder nieuwsbrief uitgave 4e kwartaal 2024

Bekijk deze mail in je browser voor optimale weergave

De nieuwsbrief met praktische inzichten voor werkgevers

Onze top 3 van dit kwartaal
Relevante verhalen met inzichten voor werkgevers

Het nieuws zal u niet zijn ontgaan. Mensen met een zwaar beroep kunnen ook in de toekomst drie jaar eerder stoppen met werken. Na slepende onderhandelingen, stakingen en protesten hebben vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken daarover half oktober een akkoord bereikt. Goed nieuws? Zeker! Maar er zijn nog veel vragen en één springt er boven uit. Hoe gaan we zwaar werk lichter maken?

De tijd begon al een beetje te dringen. De huidige regeling voor vervroegde uittreding loopt eind volgend jaar af en steeds meer mensen vroegen zich ongerust af wat daar voor in de plaats zou komen. Nu de sociale partners het daarover eens zijn geworden, kunnen stratenmakers, metaalwerkers en machinisten opgelucht adem halen. Net als alle andere mensen die al op hun laatste benen lopen? Nou, dat valt nog te bezien.

Op de hamvraag is namelijk nog steeds geen antwoord gekomen. Wanneer is er sprake van een ‘zwaar beroep’? Dat is een vraag die de experts al jaren hoofdbrekens bezorgd. Ook dit keer was afgesproken dat er een lijst van zware beroepen zou komen. Toch is dat wederom niet gelukt. Alleen al omdat elke baan als zwaar kan worden ervaren, is het opstellen van zo’n lijst misschien ook wel niet te doen. De kwestie is daarom nu maar doorgeschoven. Wat een zwaar beroep is en hoe hoog de uitkering dan uiteindelijk wordt, mogen werkgevers en vakbonden straks aan de cao-onderhandelingstafel zelf uitvogelen.

Stoppen als het moet, doorwerken als het kan

Natuurlijk, het is een goede zaak als werknemers die er helemaal doorheen zitten, kunnen stoppen met werken. Het is echter nog veel beter als iedereen gezond, fit en met plezier doorwerkt tot hij of zij de AOW leeftijd bereikt. Gelet op de krapte op de arbeidsmarkt is dat ook hard nodig; de komende decennia is het nog alle hens aan dek om al het werk gedaan te krijgen.

Daar komen de kosten van de vergrijzing nog eens bovenop. Hoe verhoudt het akkoord over het vroegpensioen zich tot het streven om langer doorwerken te stimuleren en mogelijk te maken? Staat het daar niet op gespannen voet mee?

De onderhandelaars lijken zich van dat risico bewust. Zo willen zij voorkomen dat de regeling te populair wordt en er een ‘cultuur van vroegpensioen’ ontstaat. Daarom stellen zij ook strikte voorwaarden aan de overeengekomen verruiming van de regeling. Straks kunnen werkgevers maximaal 300 euro extra uitkeren om de periode tot aan het pensioen te overbruggen, maar dat is ‘geen vanzelfsprekendheid’ en alleen bedoeld voor ‘mensen in knellende situaties’.

Bovendien moet het aantal mensen dat gebruikmaakt van de regeling beperkt blijven. Het is de bedoeling dat het aantal niet boven de vijftienduizend komt. Gebeurt dat toch, dan gaan het kabinet, de werkgevers en de vakbonden weer in gesprek en wordt er eventueel ‘bijgestuurd’. Elke drie jaar wordt de regeling geëvalueerd.

En inderdaad, er is ook afgesproken dat zwaar werk lichter moet worden. Door ‘langdurige blootstelling’ aan zwaar werk te verminderen en arbeidsomstandigheden te verbeteren, moeten werknemers makkelijker de AOW-leeftijd halen. Helaas blijft de precieze invulling onduidelijk. Een gemiste kans. Het thema duurzame inzetbaarheid had veel meer aandacht verdiend.

Er is ook een lichtpuntje. De kans die de sociale partners lieten liggen, kan alsnog benut worden als straks de CAO- onderhandelingen in de verschillende sectoren van start gaan. Werkgever en werknemers moeten het dan hebben over wat al dan niet een zwaar beroep is, maar het ligt voor de hand om te beginnen met de vraag die nog urgenter is: hoe kunnen we zware beroepen lichter maken? Kunnen we zwaar werk beter verdelen? Wat is er nodig om kennis en vaardigheden van oudere medewerkers up to date te houden, zodat hun kansen op de arbeidsmarkt groter worden?

De verlofspaarregeling zou ook hoog op de agenda moeten staan. Sinds 1 januari 2021 is het mogelijk om tot 100 weken aan verlofdagen belastingvrij apart te zetten. Dat biedt werknemers de mogelijkheid om in de loop van hun carrière ervoor te kiezen het verlofsaldo te gebruiken om een langere periode minder dagen te werken (voorafgaand aan pensioendatum), ruimte te creëren voor een sabbatical of te benutten voor een periode voor om – of bijscholing. Deze keuzemogelijkheden zijn daarmee in lijn met de basisgedachte van duurzame inzetbaarheid: werknemers de regie over hun loopbaan naar zich toe te laten trekken. Zij zijn namelijk immers zelf verantwoordelijk voor het opsparen en gebruik van het verlofsaldo.

Belangrijk is wel dat alle werknemers de kans krijgen om gedurende de arbeidzame periode een verlofsaldo op te bouwen. En dat de gespaarde verlofuren geen vervaltermijn kennen en de werknemer ‘beschermd’ is als deze van werkgever wisselt en ook als die failliet gaat. Al met al een kwestie waar nog heel wat tijd in gaat zitten, maar het gaat ook ergens om. Met een externe, fiscaal gefaciliteerde, verlofspaarregeling is iedereen gediend.

Meer verhalen uit voorgaande nieuwsbrieven lezen? Bezoek onze website.
Weten wat we voor u kunnen betekenen?
Neem gerust contact met ons op.

Inkomen – en pensioenplanning:
waar liggen de risico’s?

Ontdek de verborgen risico’s van pensioenkeuzes – wat weten uw medewerkers niet?

Het is een vraag waar veel 60 plussers mee worstelen. Kan ik in de resterende periode tot aan AOW-leeftijd minder gaan werken of misschien zelfs helemaal stoppen. In beide gevallen is een zorgvuldige inkomen – en pensioenplanning vereist.

Wat zijn precies de financiële gevolgen? Wij zien in de praktijk dat medewerkers dat vaak zelf moeten uitzoeken. Zij worden opgeroepen om via informatieve websites en met rekenmodellen zelfstandig aan de slag te gaan. Dat is te gemakzuchtig. Want niet iedereen blinkt uit in financiële kwesties en het gaat dan ook vaak mis.

Bijvoorbeeld als de betrokkene zich concentreert op de eigen inkomenssituatie en het inkomensperspectief van de partner over het hoofd ziet. Vooral de gevolgen in geval van overlijden blijven dikwijls onderbelicht, met grote en onvoorziene gevolgen voor de achterblijvende partner.

Nabestaandenpensioen en eerder uittreden

Een ander voorbeeld. Een werknemer kiest voor vervroegde uitdiensttreding en besluit om het pensioen NIET te vervroegen in de periode tot aan de AOW-leeftijd. Deze periode kan hij namelijk overbruggen met eigen middelen, zoals spaargeld, schenkingen of vermogen uit een nalatenschap.

Dat lijkt een verstandige beslissing, maar is dat misschien helemaal niet. Bij uitdiensttreding, eindigt namelijk de deelname aan de pensioenregeling en in veel pensioenregelingen VERVALT een belangrijk deel van het (risico-) nabestaandenpensioen. Zie in onderstaand voorbeeld de verschillen in de hoogte van het nabestaandenpensioen:

  • Bij deelname aan de pensioenregeling (actief dienstverband) – groen gearceerd

  • Na beëindiging van het dienstverband – geel gearceerd

Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl en download het pensioenoverzicht om te zien wat de nabestaande krijgt als de partner overlijdt.

Alternatief

Het aangedragen voorbeeld laat zien dat de keuze voor een direct aansluitend pensioen bij uitdiensttreding mogelijk een betere keuze is. Op die manier kunt je het vervallen van dit gedeelte van het nabestaandenpensioen voorkomen.

Er zijn al met al nog veel meer haken en ogen in de pensioenregelingen. Daarom dit advies aan werkgevers: roep op tot zelfredzaamheid, maar biedt ook professionele assistentie als dat nodig is!

Meer verhalen uit voorgaande nieuwsbrieven lezen? Bezoek onze website.
Weten wat we voor u kunnen betekenen?
Neem gerust contact met ons op.

Doorwerken na pensioen:
dat wordt de trend

Waarom stoppen als je pensioen ook flexibel kan zijn?

In een tijd van vergrijzing en arbeidskrapte spelen ouderen die doorwerken een cruciale rol spelen in de economie. Door actief te blijven, bevorderen zij bovendien hun gezondheid en welzijn. Toch blijft het belangrijk de gevolgen van langer doorwerken op financieel, juridisch en sociaal gebied te overzien.

Veel mensen hebben een praktische reden om niet te stoppen: zij kunnen het geld nog niet missen. Soms zijn de AOW-uitkering en het opgebouwde pensioen simpelweg niet genoeg om de gewenste levensstijl voort te zetten.

Voor veel anderen is werk een deel van hun identiteit en iets dat hun leven de moeite waard maakt. Vooral als zij hun werk als een passie ervaren, is opeens de hele dag niets doen bepaald geen pretje; het gevreesde zwarte gat.

Wie zijn werk kwijt raakt, verliest vaak ook zijn netwerk. Dat kan leiden tot vereenzaming. Door te blijven werken, behoudt je het contact met collega’s en klanten en dat doet menigeen heel goed. Het draagt fors bij aan de mentale en fysieke gezondheid. Dat is inmiddels ook uit onderzoek gebleken. Voorwaarde is dan wel dat het werk niet te zwaar of stressvol is.

Flexibele vormen van doorwerken

Doorwerken kan op verschillende manieren. De een wil doorgaan in zijn huidige functie, al dan niet met minder uren. Een ander wordt freelancer, gaat vrijwilligerswerk doen of begint een eigen onderneming. Maar voor allemaal geldt: zij willen controle over hun werktijden en de balans tussen werk en privé beter regelen.

Het verschilt per sector of doorwerken na de AOW-leeftijd is toegestaan, maar in de meeste situaties eindigt het arbeidscontract bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Dan kan de medewerker aansluitend een nieuw, meestal tijdelijk contract krijgen. Hierop is ook de ketenbepaling van toepassing met maximaal 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten in 4 jaar tijd.

De loondoorbetaling bij ziekte loopt voor AOW-ers af op het moment dat het tijdelijke contract afloopt en duurt maximaal 6 weken. Er is geen recht meer op een WIA-uitkering, omdat deze regeling alleen van toepassing is op mensen die nog niet met pensioen zijn. Is voortzetting van de functie niet mogelijk, dan is het altijd nog mogelijk als ZZP’ er of freelancer verder te gaan.

En hoe zit dat dan met het pensioen?

Doorwerken heeft geen invloed op de hoogte van de AOW. De AOW-uitkering kan ook niet worden uitgesteld, maar je mag zelf beslissen waarop je werknemerspensioen ingaat. Dat kan dan een volledige pensioenuitkering zijn bovenop het salaris bij doorwerken. Je kunt je pensioenuitkering ook uitstellen, waardoor die stijgt tot het moment dat je die wilt ontvangen.

Bij de tussenvariant laat je je salaris voor een deel aanvullen met een lagere pensioenuitkering, die dan later hoger uitvalt. Of een werknemer die langer in loondienst blijft nog werknemerspensioen kan opbouwen, verschilt van geval tot geval: dat is onder andere afhankelijk van het pensioenfonds en de verzekeraar.

Belastingen en toeslagen

Belastingvrij bijverdienen naast het pensioen is niet mogelijk. Een werknemer betaalt gewoon inkomstenbelasting over alle inkomsten. Vanaf de AOW-leeftijd betaal je wel een lager belastingtarief over het inkomen in de eerste belastingschijf. In de loonheffing zit geen bijdrage meer voor de sociale verzekeringspremies, waarmee het belastingtarief in de eerste tariefschijf daalt van 36,97% naar 19,07%.

De hoogte van de eventuele huur- en zorgtoeslagen hangen wel nauw samen met het inkomen. Blijft de medewerker na pensioen werken, dan heeft dit invloed op het inkomen en mogelijk dat daarmee het recht op een toeslag vervalt of de hoogte daarvan verminderd.

Conclusie

Doorwerken na de AOW-leeftijd kan veel voordelen bieden, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Een doordachte balans tussen werk en vrije tijd, gezondheid, en financiële planning is essentieel om van het pensioen én het werk te blijven genieten.

Meer verhalen uit voorgaande nieuwsbrieven lezen? Bezoek onze website.
Weten wat we voor u kunnen betekenen?
Neem gerust contact met ons op.

Comminz, samen met u en uw bedrijf.

Als werkgever wilt u natuurlijk het beste voor uw werknemers. Een prima salaris en uitstekende arbeidsvoorwaarden: daar begint het mee. Maar dat is nog niet alles.

U wilt ook graag dat zij lekker in hun vel zitten en fluitend naar hun werk gaan. Dat uw werknemers in balans zijn en zo optimaal kunnen meebewegen in de wendbare arbeidsmarkt en de uitdagingen van uw organisatie. U heeft wellicht al HR medewerkers die zich daar voor inspannen.  Maar zij hebben vaak al veel op hun bordje en niet overal tijd voor. Daarom zijn wij er.

Met Comminz aan uw kant, verzekert u zich van een scherp oog voor het financieel en mentaal welzijn van uw werknemers. En minstens zo belangrijk: van genoeg tijd om daaraan bij te dragen: ‘geen tijd’ is nooit meer een excuus.

Wij bieden persoonlijke begeleiding vanaf de start van de carrière tot aan het pensioen. Wij helpen uw medewerkers in het verkrijgen van inzicht en het maken van bewuste keuzes. Het resultaat? Zij zijn in staat de regie over hun werk en leven uit te oefenen. En daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij: de werknemer en uw bedrijf.