In een tijd van vergrijzing en arbeidskrapte spelen ouderen die doorwerken een cruciale rol spelen in de economie. Door actief te blijven, bevorderen zij bovendien hun gezondheid en welzijn. Toch blijft het belangrijk de gevolgen van langer doorwerken op financieel, juridisch en sociaal gebied te overzien.
Veel mensen hebben een praktische reden om niet te stoppen: zij kunnen het geld nog niet missen. Soms zijn de AOW-uitkering en het opgebouwde pensioen simpelweg niet genoeg om de gewenste levensstijl voort te zetten.
Voor veel anderen is werk een deel van hun identiteit en iets dat hun leven de moeite waard maakt. Vooral als zij hun werk als een passie ervaren, is opeens de hele dag niets doen bepaald geen pretje; het gevreesde zwarte gat.
Wie zijn werk kwijt raakt, verliest vaak ook zijn netwerk. Dat kan leiden tot vereenzaming. Door te blijven werken, behoudt je het contact met collega’s en klanten en dat doet menigeen heel goed. Het draagt fors bij aan de mentale en fysieke gezondheid. Dat is inmiddels ook uit onderzoek gebleken. Voorwaarde is dan wel dat het werk niet te zwaar of stressvol is.
Flexibele vormen van doorwerken
Doorwerken kan op verschillende manieren. De een wil doorgaan in zijn huidige functie, al dan niet met minder uren. Een ander wordt freelancer, gaat vrijwilligerswerk doen of begint een eigen onderneming. Maar voor allemaal geldt: zij willen controle over hun werktijden en de balans tussen werk en privé beter regelen.
Het verschilt per sector of doorwerken na de AOW-leeftijd is toegestaan, maar in de meeste situaties eindigt het arbeidscontract bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Dan kan de medewerker aansluitend een nieuw, meestal tijdelijk contract krijgen. Hierop is ook de ketenbepaling van toepassing met maximaal 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten in 4 jaar tijd.
De loondoorbetaling bij ziekte loopt voor AOW-ers af op het moment dat het tijdelijke contract afloopt en duurt maximaal 6 weken. Er is geen recht meer op een WIA-uitkering, omdat deze regeling alleen van toepassing is op mensen die nog niet met pensioen zijn. Is voortzetting van de functie niet mogelijk, dan is het altijd nog mogelijk als ZZP’ er of freelancer verder te gaan.
En hoe zit dat dan met het pensioen?
Doorwerken heeft geen invloed op de hoogte van de AOW. De AOW-uitkering kan ook niet worden uitgesteld, maar je mag zelf beslissen waarop je werknemerspensioen ingaat. Dat kan dan een volledige pensioenuitkering zijn bovenop het salaris bij doorwerken. Je kunt je pensioenuitkering ook uitstellen, waardoor die stijgt tot het moment dat je die wilt ontvangen.
Bij de tussenvariant laat je je salaris voor een deel aanvullen met een lagere pensioenuitkering, die dan later hoger uitvalt. Of een werknemer die langer in loondienst blijft nog werknemerspensioen kan opbouwen, verschilt van geval tot geval: dat is onder andere afhankelijk van het pensioenfonds en de verzekeraar.
Belastingen en toeslagen
Belastingvrij bijverdienen naast het pensioen is niet mogelijk. Een werknemer betaalt gewoon inkomstenbelasting over alle inkomsten. Vanaf de AOW-leeftijd betaal je wel een lager belastingtarief over het inkomen in de eerste belastingschijf. In de loonheffing zit geen bijdrage meer voor de sociale verzekeringspremies, waarmee het belastingtarief in de eerste tariefschijf daalt van 36,97% naar 19,07%.
De hoogte van de eventuele huur- en zorgtoeslagen hangen wel nauw samen met het inkomen. Blijft de medewerker na pensioen werken, dan heeft dit invloed op het inkomen en mogelijk dat daarmee het recht op een toeslag vervalt of de hoogte daarvan verminderd.
Conclusie
Doorwerken na de AOW-leeftijd kan veel voordelen bieden, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Een doordachte balans tussen werk en vrije tijd, gezondheid, en financiële planning is essentieel om van het pensioen én het werk te blijven genieten.